Katarina Björklund

Katarina Björklund

vad är detta?

Detta är min blogg där jag skriver om vad som händer i min värld, både fysiskt i min vardag och psykiskt, i min egen lilla värld.

Den femte årstiden

TexterPosted by Katarina Björklund 2006-11-16 22:14

Mars månad, fågelsång spirande grönska och svällande knoppar. Försiktigt tittar vårens blommor fram i upptinade vägkanter, tussilago, snödroppar och blåsippor. Det dröjer inte länge nu, innan dessa underbara vårtecken börjar visa sig. I buskarna börjar de första fåglarna försiktigt annonsera sin ankomst. Våren är i antågande och snön smälter och rinner bort i otaliga små rännilar längs vägen. Såhär års är det lätt att känna sig glad och uppsluppen eftersom det inte är långt kvar till de dagar då man kan börja vistas utomhus utan att ta jackan på sig. Dagarna är märkbart längre och solens strålar börjar så sakta att värma mot husväggarna.

Fram till för några år sedan var detta den verklighet jag var van vid och det är fortfarande de preferenser jag har på vinterns övergång till vår. Men till min förvåning funkade ingenting som jag var van vid här uppe i de nordligaste delarna av vårt avlånga land. Vist blev dagarna längre och solen värmer men inte alls på samma sätt som hemma i Rättvik. Här i Umeå tittar inte de första vårblommorna fram än på ett tag och takdroppets tid är inte riktigt här ännu. Faktum är att dessa sista dagar i mars har bjudit på riktigt busväder, på två dagar har det kommit närmre tre decimeter snö.

Sedan jag flyttade till Umeå har jag fått lära mig att detta var den femte årstiden vi har i Sverige, vårvintern. Tyvärr är det inte alla förunnat att få uppleva denna underbara företeelse, för det är verkligen en härlig tid på året när snön fortfarande ligger djup och termometern visar på ett antal minusgrader om dagarna. För de som kommer från Umeå och andra delar av norra Sverige är detta med en femte årstid inget nytt, men själv har jag just börjat vänja mig vid det och nog är det ganska härligt. Vårvinter för mig har varit de sista varma dagarna med gott om snö och sol som gassar mot en södervägg, en härlig övergång mellan vinter och vår som på sin höjd varar en dryg vecka, men nu har jag möjligheten att uppleva det under en dryg månads tid.

Enligt min mening är detta den bästa tiden på året, det är fortfarande vinter men det märks tydligt att vi går mot ljusare tider. Vädret blir mildare och solen värmer skönt mot en husvägg framåt eftermiddagen. Det är en tid av väntan och förväntan, väntan på våren och alla härligheter det innebär, förväntan inför det okända som kommer att hända. Vad som kommer att hända och vad jag kommer att minnas av den här vårvintern kan bara tiden utvisa. Men en sak är säker, jag kommer med all sannolikhet minnas den här ovanliga vintern som varit. Den främsta anledningen till det är den otroliga mängd snö vi haft, och framför allt att det snöat riktigt ymnigt och ofta ända in i april. Det jag också kommer att minnas är dessa dagar med vackert väder och gnistrande vit snö som ligger framför oss.

  • Comments(5)//www.kbjorklund.se/#post2