Katarina Björklund

Katarina Björklund

vad är detta?

Detta är min blogg där jag skriver om vad som händer i min värld, både fysiskt i min vardag och psykiskt, i min egen lilla värld.

Jakten på de svenska myskoxarna, del 2

NaturromantikPosted by Katarina Björklund 2007-05-05 14:41

Första natten i fält vart en riktig pina, vi hade inte mera än krupit ner i våra sovsäckar förens jag började frysa om fötterna. Till en början gick det bra och jag lyckades få upp värmen igen genom att gnida fötterna mot varandra och röra mig så mycket min trånga sovsäck tillät, men allt eftersom tiden gick och jag gled allt längre in i en dåsande ytlig sömn blev jag allt kallare i hela kroppen. Efter ett tag vaknade mina tältkamrater av att jag låg och skakade, och trots att de bäddade in mig med alla extrakläder vi hade tillgängliga och de kunde avvara så fick jag inte upp värmen det minsta. Efter att killarna försökt hjälpa mig få upp värmen ett bra tag erbjöd sig en av killarna att byta sovsäck med mig för att se om det hjälpte. Det var det bästa som hänt sedan vi lämnade bilen många timmar tidigare, när jag kröp ner i den varma sovsäcken och drog igen blixtlåset om mig spred sig en behaglig värme genom min skakande kropp. Det dröjde inte länge förens jag fått upp värmen och ganska snart efteråt somnade jag, helt utmattad efter en tuff dag.

När jag vaknade igen hade det börjat ljusna ute och det var kallt i tältet. Det bet lite i kinderna och hakan på mig, men inne i sovsäcken var jag varm och torr och mådde alldeles förträffligt, det var inte så lockande att ge sig ut ur värmen för att gå en vända runt tältet, även om det var ganska mysigt ute nu när natten mörker börjat ge vika. Det var så mycket skönare att krypa tillbaka ner i värmen och ligga där i tältet och höra hur den nya dagen började gry utanför. Det var alldeles tyst och stilla, men efter ett tag började jag höra hur fåglarna trots vinterkylan började vakna till och ge sig tillkänna, jag hörde även hur våra reskamrater i de andra tälten runt omkring låg och sov eller började vakna till. Just där och då kände jag för första gången att det var tur att jag inte följde min instinkt kvällen innan och återvände till bilen när allt började bli övermäktigt jävligt.

Allt för snart var det dags att kliva upp och börja förbereda avfärd. Jag har dock varit med om värre förhållanden att packa ihop ett läger under, medan vi plockade ner tältet och lagade frukost började solen sakta leta sig upp på himlen, och lagom när vi satte oss för att äta våran gröt (med hallonsylt och russin men utan mjölk, av naturliga skäl) kunde vi se de första orangeröda strålarna över träden i öster. Det var inte en soluppgång utöver det vanliga men alldeles säkert något speciellt och otroligt vackert över hela situationen, jag hade tillbringat min första natt någonsin i ett tält, på vintern och hade överlevt. Inte för att det någonsin var någon fara, men i alla fall, känslan var enorm. Där satt vi, mindre än två kilometer från närmsta bebodda hus, där vi parkerat bilen kvällen innan, och ändå befann vi oss mitt i ödemarken, helt på naturens villkor.

Det tog ett bra tag att packa ihop lägret, mycket längre tid än det hade tagit under ”vanliga” sommarförhållanden. Det är svårt att traska runt med skidor på fötterna hela tiden och dessutom vara ordentligt påpälsad för att inte börja frysa medan man försöker plocka ihop ett tält med alla dess smådelar. Att sedan dörja diska upp efter frukosten och packa ner köket med alla smådelar kräver en viss försiktighet så att alla delar kommer med och inget blir kvar i snön. Vid niotiden hade vi, efter nära nog två timmar, fått allt packat och säkrat på pulkor och i ryggsäckar och var klara för avfärd igen. Nästa mål var att ta oss upp till den lilla sätern där vi först tänkt tillbringa natten, och vägen dit fick oss att inse att vi gjort klokt i att stanna där vi gjort kvällen innan.

  • Comments(2)//www.kbjorklund.se/#post11