Katarina Björklund

Katarina Björklund

vad är detta?

Detta är min blogg där jag skriver om vad som händer i min värld, både fysiskt i min vardag och psykiskt, i min egen lilla värld.

Att Tsurra halva natten

Vardagliga tingPosted by Katarina Björklund 2006-11-16 19:22

Att vara engagerad är en märklig sysselsättning. När alla andra drar hem för dagen är vi ett gäng studenter som mer än gärna sitter kvar och plitar på kårtidningar, handlingsplaner för ett utskott eller planerar för en fest. Varför gör man detta, egentligen? Det har jag funderat på många gånger, särskilt när jag blivit sittande med et halvfärdig text i en halvkylig redaktionslokal sent någon kulen höstkväll när mörkret börjar lägga sig runt världen där ute mellan husen på campus.

Jag tror att det är en väldigt beroendeframkallande drog detta med att vara aktiv i en organisation och att faktiskt ha någon sorts ansvar. Många gånger är det en större morot till att engagera sig än själva uppgiften som sådan. Det är trevligt att ha en fast roll där andra och jag själv vet vad som kan förväntas av mig, där jag kan visa på resultat och sätta upp mål för fortsättningen. När det gäller studierna är det bara jag som intresserar mig för de resultaten, målen blir otydligare och mer luddiga. Ja, det vill säga om man bortser från målet att klara kommande tenta och avsluta kurserna i tid förstås. Men dessa mål har ju inget egenvärde, de leder inte till något klart resultat, inte på många år i alla fall. Det är ju först när jag tagit ut min examen och sedan fått ett jobb som jag kan värdera dessa resultat. Först då vet jag hur bra de var och vad de ledde till.

Det kanske kommer att visa sig att jag skulle ha planerat annorlunda, kanske behöver jag inte all den biologi jag har läst i framtiden. Jag skulle kanske hellre ha läst mer kemi eller varför inte lite ekonomi eller juridik? Det får jag inte veta förens jag börjat jobba och kan värdera den kunskapspol jag samlat under flera år.

I rak motsats till detta har vi engagemanget. Här är det kortsiktiga målbilder och snabba resultat som gäller. De flesta uppdragen sträcker sig över ett år och det innebär att planeringen inte kan vara mycket längre. På detta sätt kan jag tydligt se mina resultat på en mycket kortare tid än annars. Men sedan ska vi ju inte glömma hur kul det är att träffa och umgås med människor som har samma brinnande intresse som jag själv och vill åstadkomma samma saker.

  • Comments(0)//www.kbjorklund.se/#post1